Legendárna večierka Hviezda končí

1.3.2018
Potraviny Hviezda

Zdroj: google streetview

Páčil sa vám článok?

Legendárna "večierka" Hviezda na Námestí 1.mája boli úplne prvé non-stop potraviny v Bratislave. Dlho boli jediným miestom, kde ste zohnali čokoľvek v ktorejkoľvej nočnej hodine. Obchodík však koncom tohto týždňa definitívne zatvorí svoje brány.

Prvýkrát bola Hviezda otvorená presne pred 28 rokmi v širšom centre mesta na Námestí 1. mája. S nástupom veľkých obchodných reťazcov však tento kultový obchodík pomaly, ale isto začal upadať. Ľudia veľké nákupy totiž začali vo veľkom nakupovať v nových obchodných reťazcoch a do Hviezdy sa chodilo najmä v nočných hodinách. Najviac sa kupovali cigarety a alkohol, ale aj normálne potraviny. Bratislavčanka Katka si na zlaté časy "večierky" spomína takto: "Keď som bola mladšia, bývali sme s rodičmi na Kamennom námestí. Rodičia ma tam častokrát ako malú posielali na nákup základných potravín či nedeľných zákuskov. Je to miesto, ktoré mi ostane v pamäti nostalgicky navždy. Na Hviezdu sa jednoducho dalo vždy spoľahnúť."

V roku 2002 otvorili v priestoroch večierky non-stop jedáleň, ktorú neskôr nahradilo vietnamské bistro. Potraviny sa presunuli do časti bývalej drogérie, kde fungovali bez ďalších zmien až dodnes.

V roku 2016 oproti Hviezde otvorili prevádzku Malina, ktorá patrí do siete potravinového reťazca. Podľa slov majiteľky sú tržby počas dňa nízke, ľudia zvykli nakupovať hlavne večer a v noci. Hviezda už nedokázala konkurovať množstvu nových prevádzok, čo je teda hlavný dôvod, prečo predajňu koncom tohto týždňa úplne zatvoria.

Na sociálnej sieti facebook ľudia nostalgicky spomínajú na staré dobré časy, kedy bola Hviezda záchranným kolesom počas nočných potuliek mestom. 

Už teraz je známe, že priestory po večierke obsadia potraviny Delia. Legendárna non-stop večierka bude otvorená ešte približne do konca tohto týždňa. Dovtedy sa s ňou môžete rozlúčit napríklad nákupom tovaru za akciové ceny. Z centra nášho mesta sa tak vytratí obrovský kus nostalgie pre viacero generácií, ktoré stihli zažiť najlepšiu éru Hviezdy.

Je to zaujímavé, lebo koncept večierok v súčasnosti naberá na obľube aj keď nemá taký široký výber tovaru ako klasické supermarkety, no zákazníci ich majú poruke. Šetria im čas, dajú sa u nich rýchlo nakúpiť najmä základné potraviny, zahnať hlad čerstvým obloženým pečivom alebo si pochutnať na domácej štrúdli či káve. Nové siete malých obchodíkov s potravinami tak hlavne v Bratislave vyrastajú ako huby po daždi. Sú situované pri biznis centrách či frekventovaných miestach.

(nikicuki)

Páčil sa vám článok?