Triedenie odpadu veľkou témou aj v Bratislave

27.2.2018

Zdroj: archív M. B.

Páčil sa vám článok?

(pr) Vedeli ste, že odpad predstavuje v súčasnosti jeden z najväčších problémov ľudstva vôbec? Nakladanie s odpadom je zároveň aj jednou z najvážnejších tém, ktoré musia riešiť moderné mestá.

Pokiaľ ide o triedenie, Slovensko sa nachádza na chvoste Európy. V súčasnosti dosahujeme úroveň separácie necelých 15 %. Pre porovnanie – v susednej Českej republike je to 30 %, v Rakúsku a Nemecku, ktoré patria ku krajinám s najvyššou mierou triedenia, je to až vyše 60 %. Pritom v rámci našich záväzkov voči EÚ sme sa zaviazali, že do roku 2020 upravíme systém odpadového hospodárstva tak, aby sme minimálne 50 % komunálneho odpadu triedili a recyklovali. No, máme čo robiť...

Aby sme uvedený záväzok dokázali splniť, bude potrebné na zvýšení triedenia začať pracovať nielen na úrovni štátu, ale aj na úrovni samospráv. V mestách sa musí výrazne zvýšiť podpora pre separáciu odpadu.

Zberné miesta - sú ďaleko a je ich málo 

Jedným z problémov sú tzv. zberné hniezda. Ak bývate v rodinnom dome a chcete triediť, nádoby na triedený odpad nedostanete. Znamená to, že triedený odpad musíte nosiť do zberných hniezd. Tých je však málo a ich donášková vzdialenosť je často absolútne nevyhovujúca. Toto je jeden z momentov, ktorý mnohých ľudí od triedenia odrádza, a preto jednoducho radšej neseparujú.

Polopodzemné kontajnery – jedno z účinných riešení pre podporu triedenia

Moderné polopodzemné kontajnery sa objavujú, aj keď zatiaľ len veľmi pozvoľna, už aj v Bratislave. Okrem toho, že predstavujú zásadnú podporu pre triedenie odpadu, majú aj množstvo ďalších benefitov. K zvozu odpadu dochádza podľa reálnej potreby, čo znamená výrazné zníženie nákladov na zvoz. Triedenie odpadu prostredníctvom polopodzemných kontajnerov zaručuje aj ďaleko vyššiu čistotu okolia, čo určite oceníme my všetci, ktorým prekáža neporiadok a zápach v okolí kontajnerových stojísk.

Zdroj: mb

Triedenie na verejných priestranstvách

Pokiaľ sa chce Bratislava zmeniť na moderné mesto a stať sa atraktívnou turistickou destináciou, je pre nás jednou z najdôležitejších priorít zvýšenie úrovne čistoty a poriadku. Stav čistoty je v historickom centre mesta hlavne po víkendoch katastrofálny. Jedným z moderných prostriedkov, ktoré zvýšeniu čistoty môžu napomôcť, sú opäť práve nádoby na triedený odpad. Viac čistoty a viac triedenia je presne to, čo Bratislava potrebuje.

Ako vidno, čaká nás ešte dlhá cesta. Ja osobne chcem v tomto roku urobiť pre podporu triedenia odpadu v Bratislave niekoľko konkrétnych opatrení – podpora pre osádzanie nádob na triedený odpad v historickom centre mesta, zvyšovanie počtu zberných hniezd a ich modernizácia, podpora pre masívnejšie a rýchlejšie osádzanie polopodzemných kontajnerov. K tomu všetkému je potrebná ešte jedna dôležitá vec - edukácia verejnosti, ktorá je nevyhnutným predpokladom pre to, aby ľudia dôležitosť triedenia odpadu pochopili a reálne ho v praxi aj uskutočňovali.

Martin Borguľa
poslanec mesta za mestskú časť Staré Mesto
martin@borgula.sk
, 0905 803 527

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie