Srdce na dlani: Ocenili dobrovoľníkov, ktorí nezištne pomáhajú druhým

8.12.2017
0

Zdroj: BDC

Páčil sa vám článok?

Upozorniť na výnimočnosť a nenahraditeľnosť dobrovoľníkov a dobrovoľníčok, ktorí venujú svoj čas, schopnosti a vedomosti v prospech iných bez nároku na odmenu, je cieľom ocenenia Srdce na dlani. Mená tohtoročných laureátov oznámili na včerajšom slávnostnom udeľovaní v Koncertnej sieni Dvorana VŠMU.

„Srdce na dlani je ocenenie, ktoré smeruje k zvýšeniu statusu dobrovoľníctva a k jeho rozvoju,“ povedala vo svojom príhovore Gabriela Podmaková, výkonná riaditeľka Bratislavského dobrovoľníckeho centra (BDC), ktoré ceny udeľuje. Podľa informácií projektovej koordinátorky BDC Sone Tatić bolo tento rok podaných až 38 nominácií. „To svedčí o tom, že organizácie, ktoré mali možnosť nominovať, si svojich dobrovoľníkov skutočne vážia,“ skonštatovala .

 Ako uviedla Podmaková, v kategórii Dlhodobá dobrovoľnícka pomoc organizácii získala ocenenie Eva Masarovičová z Domu Quo Vadis. Katarína Gazdíková z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska a Bratislavská arcidiecézna charita boli ocenení v kategórii Dobrovoľníctvo v sociálnej oblasti. Za dobrovoľnícke pôsobenie v oblasti zdravotníctva získala Srdce na dlani Gabriela Džuganová z Dobrovoľníckej skupiny Vŕba. Dušan Oravský z Občianskeho združenia Všestranko dostal ocenenie v kategórii Dobrovoľníctvo v prospech životného prostredia. Za oblasť kultúry ocenili Gabrielu Mihalovičovú z neziskovej organizácie Národný Trust, za oblasť vzdelávania Agátu Karčovú z Občianskeho združenia Mareena. Dobrovoľníckym projektom roka je Výchova Výcvikovej školy pre vodiace a asistenčné psy. Za podporu dobrovoľníctva získala ocenenie Mestská časť Ružinov a v kategórii Koordinátor/ka dobrovoľníkov/čok Matúš Jarolín z Future Generation Europe.

Logo a názov ocenenia podujatiu podľa Podmákovej aj tento rok prepožičal akademický maliar Miroslav Cipár a samotné ocenenia vytvoril Erik Binder. Vystúpením dobrovoľnícku činnosť podporili tanečná skupina Credance, hudobní hostia Batatimba a Branislav Gumik Guzma world music i bubenícky orchester Tortolla drum so speváčkou Petrou Humeňanskou.

Slávnostné udeľovanie regionálnych ocenení Srdce na dlani 2017 sa konalo pri príležitosti Medzinárodného dňa dobrovoľníkov (5.12.) a Medzinárodného dňa koordinátorov dobrovoľníkov. Záštitu nad ním prevzal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

(TASR)

Páčil sa vám článok?