Komunálny poslanec je tu na to, aby pre svoju mestskú časť robil maximum

9.8.2017

Zdroj: archív M. B.

Páčil sa vám článok?

(pr) Napríklad prostredníctvom tzv. poslaneckých priorít. Každý poslanec mestského zastupiteľstva má možnosť presadiť do mestského rozpočtu sumu, ktorá bude vyhradená na vyriešenie konkrétneho problému v mestskej časti, ktorú poslanec zastupuje.

Ja som si za svoje priority vybral revitalizáciu Amerického a Floriánskeho námestia a vybudovanie cyklotrasy na Radlinského ulici. Nie sú to jednoduché projekty a určite to nepôjde rýchlo a hneď. Veď okrem odborného posúdenia dopravného aj architektonického je potrebné dospieť k širokému konsenzu aj s obyvateľmi tejto lokality, ktorých sa zmena bezprostredne týka.

Do mestského rozpočtu na rok 2017 som presadil sumu 50 000 eur na vybudovanie cyklotrasy a 42 000 eur na prípravu projektovej dokumentácie na revitalizáciu spomínaných námestí. V súčasnosti sa dokončuje dopravná štúdia. Po jej dôslednom posúdení všetkými zainteresovanými stranami budeme môcť konečne prejsť k príprave samotnej projektovej dokumentácie.

Všetci, ktorí tu priamo a v bezprostrednom okolí bývame, vieme, aká je tu situácia – chaotická doprava, všade odparkované autá, zúžené alebo neexistujúce chodníky pre chodcov, žiadny verejný priestor určený na posedenie či oddych. Pre peších a cyklistov je táto oblasť takmer životu nebezpečná!  

A ako by mala táto oblasť vyzerať po novom? Na Floriánskom námestí by sa mal vytvoriť príjemný verejný priestor určený aj pre peších a cyklodopravu s množstvom zelene, lavičkami a moderným mestským mobiliárom. Dnešná funkcia dopravnej križovatky tohto jedinečného miesta by sa mala výrazne obmedziť v prospech funkcie námestia ako stretávacieho bodu občanov. 

Na Americkom námestí by mal vzniknúť nový priestor, ktorý sa prepojí s existujúcim zeleným parčíkom a tiež s Floriánskym námestím. Týmto prepojením vznikne jeden kontinuálny, moderný mestský priestor, ktorý bude po novom slúžiť aj pre chodcov a cyklistov. K tomu by sa mala ešte pripojiť obojsmerná cyklotrasa na Radlinského, ktorá bude viesť od Račianskeho Mýta až po Kollárovo námestie.

Samozrejme, bude tomu predchádzať ešte veľa práce. Osobne dohliadam na stav projektu a postup prác. Ako som už spomenul v úvode, dôležité bude aj stretnutie s občanmi, ktoré chcem určite absolvovať, pretože ich názor a stotožnenie sa s projetom bude alfou a omegou pre jeho úspešnú realizáciu.

Ak všetko ale pôjde tak, ako má, výsledkom by mal byť estetický, multifunkčný verejný priestor s moderným dizajnom, ktorý bude slúžiť predovšetkým ľuďom, nie autám. Mal by to byť ďalší krok k tomu, aby sa z Bratislavy stalo lepšie a krajšie miesto pre život.

Martin Borguľa

poslanec mesta za mestskú časť Staré Mesto

martin@borgula.sk, 0905 803 527

Páčil sa vám článok?