O bezpečné bývanie sa postará kvalitný komínový systém

29.7.2017

Zdroj: b1

Páčil sa vám článok?

(pr) V lete otázky vykurovania neriešime, pretože nám je teplo aj pri spomenutí slova krb či kachle. Ani sa však nenazdáme a príde jeseň, a s ňou do našich príbytkov zavíta chlad.

Preto je dôležité postarať sa čím skôr o to, aby ste si počas sezóny mohli bezpečne kúriť.

Komínový systém, čo vydrží

Pri výbere vhodného komínového systému sa riaďte referenciami a mnohoročnými skúsenosťami predajcov. Komín si môžete vybrať v okrúhlom, oválnom alebo pravouhlom profile, teda ho maximálne prispôsobíte dizajnu stavby. Stavba a konštrukcia komína sa riadi prísnymi normami, a preto sa orientujte na predajcov, ktorí sú v tomto smere odborníci a používajú len certifikované produkty. S kvalitným komínovým systémom sa vyhnete nepríjemným situáciám a pravidelné kontroly komína sa pre vás stanú len formalitou a nie nočnou morou. Ak je komínový systém navrhnutý správne, montáž komína je jednoduchá a rýchla. Práca s odolnými keramzitovými komínovými tvárnicami je pohodlná vďaka ich nízkej hmotnosti a rozmerom, ktoré stavbu komína várazne urýchlia, lebo ich stačí použiť menej. Komínové tvárnice sú pevné a odolávajú mechanickému poškodeniu nielen pri stavbe komína, ale aj pri jeho požívaní. Čím skôr komín postavíte, tým rýchlejšie môžete odštartovať vykurovaciu sezónu.

Komíny a normy

Nech už ste sa rozhodli vykurovať akýmkoľvek spôsobom, nezabúdajte, že o komín sa treba pravidelne starať. Koniec koncov, určuje to aj sám zákon. Zaiste by ste nechceli kvôli svojej nedbalosti ohroziť svoj život alebo svoj dom. Komín sa kontroluje a čistí podľa zákonom stanovenej lehoty. Je to protipožiarne opatrenie, voči ktorému sú, žiaľ, ešte stále mnohé domácnosti ľahostajné. Pri vykonávaní kontroly komína sa skúša plynotesnosť spalinovej cesty, ale i kvalita materiálov komínového systému a tiež odolnosť okolitých materiálov a ich reakcie na oheň. Dôležitou súčasťou takejto revízie je aj odstránenie usadených spalín a prečistenie komína a dymovodu. Lehoty kontroly a čistenia komínov sa určujú podľa charakteru vykurovacieho telesa a komína. Aj keď stavbu využívate len občas, napríklad ako chatu, je nutné dať komín skontrolovať aspoň raz za dva roky. 

Páčil sa vám článok?